Czekolada mleczna – ciekawostki

View post on imgur.com

Czekolada mleczna to chyba najpopularniejszy gatunek czekolady w naszym kraju. Z niej robione sa praktycznie wszystkie czekoladki, czekolady, cukierki czekoladowe, masy do ciast itp. Jest tak, ponieważ jest ona tańsza od innych gatunków, i dodatkowo jest smaczna. Osobiście nie znam żadnej osoby, której do gustu by nie przypadła czekolada mleczna, ale kto wie… może gdzieś taki ktoś się znajdzie. Ale w tym artykule nie o tym co kto lubi, tylko o czekoladzie mlecznej. Zapraszam do lektury!

Inne gatunki czekolady

Czekolada mleczna nie jest jedynym gatunkiem czekolady na całym świecie, jest jeszcze cała masa innych rodzajów takich jak czekolada biała (nie zawiera proszku kakaowego, ma zupełnie inny smak od mlecznej, ale nadal jest smaczna.), czekolada deserowa (zawiera bardzo dużo kakao i innych dodatków. Jak sama nazwa sugeruje jest używana do robienia różnych deserów, smakołyków czy ciast.), czekolada gorzka (zawiera najwięcej kakao w sobie, ponad 70%. Jej smak, podobnie jak czekolady białej jest znacznie różniący się od czekolady mlecznej, ale nadal jest świetny).

Czekolada mleczna – ciekawostki

Poniżej przeczytacie o różnych ciekawostkach dotyczących mlecznego rodzaju czekolady.

Zawartość kakao

Zawartość kakao w tej czekoladzie nigdy nie przekracza 50%, ale zazwyczaj jest powyżej 25%.

Wanilia

Czasami możemy wyczuć posmak wanilii w czekoladzie. Jest tak, ponieważ czasami jest stosowana zamiast mleka.

Temperatura wytwarzania

Czekolade mleczną produkuje się w temperaturze od 29 stopni Celsjusza do 30.5 stopni Celsjusza. Inne gatunki czekolady produkuję się w innej temperaturze, ale podobnej. Przykładowo białą produkuję się w temperaturze od 28 stopni Celsjusza do 30.5 stopni Celsjusza, a gorzką od 31 stopni Celsjusza do 32.7 stopni Celsjusza.

Dodatki do czekolady

Chyba najczęstszym dodatkiem do czekolady są orzechy. Moim zdaniem jest to najsmaczniejszy dodatek do czekolady, chociaż trochę osób go nie lubi, a także mała część ma na orzechy uczulenie. Innym przykładem dodatku do czekolady mogą być draże (często stosowane w czekoladach dla dzieci), kawałki czekolady innego rodzaju, czy nawet galaretki z cukrem (spotkałem się z taką czekoladą kilka razy.)

Ten wpis został opublikowany w kategorii Kulinaria. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz